Webteksten
Last updated
Last updated
Bij het creëren, redigeren en opmaken van webteksten is het belangrijk om rekening te houden met de manier van lezen op het web. Lezers op het web lezen bijna niet. Ze scannen. Het is dus belangrijk dat webteksten ‘scanbaar’ zijn. Om webteksten zo overzichtelijk, aantrekkelijk en ‘scanbaar’ te maken, hebben we een aantal richtlijnen geformuleerd:
Zorg voor een goede verdeling van de tekst. Denk hierbij aan verschillende alinea’s van ca. 5 regels.
die de strekking van de pagina/alinea omschrijven. Koppen zijn niet alleen goed om de tekst overzichtelijk te maken, maar geven ook de kans om lezers én zoekmachines duidelijk te maken waar de tekst over gaat.
Maak waar mogelijk gebruik van opsommingen. Opsommingen zijn overzichtelijk en nodigen uit tot lezen.
Schrijf bezoekersgericht. Spreek de lezer aan met 'u' of 'je', zo betrekt u de lezer bij de tekst.
Vet en cursieve woorden. Zoekmachines kennen waarde toe aan woorden die vet of cursief zijn weergegeven. Het is het overwegen waard om belangrijke termen een aantal keer vet of cursief te maken. Houd daarbij wel rekening met de lezer. Een tekst met te veel vette of cursieve woorden oogt onrustig en dat leest niet prettig.
Gebruik eventuele 'deeplinks'. Door in de tekst relevante woorden door te linken naar andere relevante pagina’s binnen de website kan een bezoeker eenvoudig meer informatie lezen over een ander (relevant) onderwerp.
U kunt in de tekstverwerker gebruik maken van verschillende kopteksten (koptekst 2 t/m 4). Een pagina begint altijd met de 'belangrijkste' H1-tag welke automatisch wordt gegenereerd op basis van de Artikeltitel. Onderstaand vindt u een opsomming van de diverse kopteksten.
Bannertitel > H2 (automatisch)
Artikeltitel > H1 (automatisch)
Artikelsubtitel > H2 (eerste regel in artikel)
Overige kopteksten (H2, H3, H4)
Gebruik koptekst 2 (H2) als 'hoofdstuk'
Gebruik koptekst 3 en 4 (H3, H4) als verdere onderverdeling binnen een 'hoofdstuk'.